Nordisk design

Nordisk design er anerkjent i hele verden, og selv om den minimalistiske streken ofte kan minne om japanske design – er den særegent nordisk. Design fra Norden inspirerer en hel verden, og har vært en stor eksportsuksess. Kanskje er danskene aller mest anerkjent hva møbeldesign angår, men Norge, Sverige og Finland puster de i nakken.

Minimalistisk design

Som nevnt ovenfor er det som kanskje aller mest kjennetegner nordisk design det minimalistiske uttrykket. Dette kommer ikke bare frem i møbeldesign, men også i mote. Bare tenk på klassiske skandinaviske merker som Filipa K og Acne. Når det gjelder møbler er det kanskje Hans Wegner som er den aller mest kjente møbeldesigneren fra Norden, og han satte virkelig regionen på kartet. Hans design er mer verdt i dag enn da han holdt på, og det finnes en flust av kopier på markedet.

Lyst treverk

Det materialet som kjennetegner nordisk design mer enn noe annet er lyst treverk. Det lyse treverket holder seg like populært år etter år, og er kanskje mer trendy enn noen gang før. Hvite vegger og lyse tremøbler er en real klassiker i skandinaviske hjem, også her hjemme i Norge – og trender ser ikke ut til å ta slutt med det første. Man kan med andre gjerne investere i slike møbler helt uten å være redd for at de mister sin verdi med det første.

De 2 store kjedene

Selv om det er mindre designere som virkelige satte Norden på kartet hva design gjelder, kommer man ikke utenom at det er IKEA som har gitt nordisk design noe som ligner på verdensherredømme. IKEA er kjent for god design til en billig penge, selv om man jo må sette sammen møblene selv. Fra Norge til Australia, England til Tyskland – det finnes nesten ikke et land i verden uten en IKEA. I utlandet er det mange som drar til sin lokale IKEA for å kjøpe kjøttboller, men det er det kanskje noen som kjenner seg igjen i her hjemme også?

Går man derimot litt opp i pris kan man kjøpe sine nordiske møbler fra Bolia. Selv om denne kjeden er dyrere enn IKEA; er prisene veldig gode med tanke på den kvaliteten man faktisk får. Bolia oppdaterer sine kolleksjoner med nye trender for hver sesong, likevel er alle møblene så tidsløse at de varer i mange år fremover. Det finnes nå Bolia-butikker i mange land, også utenfor Nordens landegrenser.

Frama

Frama er et lite designmerke fra Danmark, eller rettere sagt København. Dette er kanskje det mest trendy merket i Norden for tiden, og her hjemme får man kjøpt det hos Kollekted By i Oslo. Det lønner seg spesielt å sjekke ut det fantastiske kjøkkenet.

Mer fargerikt fra Finland

Finland er ikke like minimalistiske som de resterende landene i Norden, og er mer kjent for sine fargerike og gøyale design. Bare tenk på de fargerike mønstrene på kolleksjonene til Marimekko, fra kjoler til topper – her skal man synes! Men man skal heller ikke glemme Mummitrollet, og Mummimønsteret som dekker både finske kopper, tallerkener og bestikk.

Leave a Reply